Home    Eropuit    De Drie Molenfietsroute

De Drie Molenfietsroute

Anderhalve eeuw geleden draaiden er in de provincie Noord-Brabant ongeveer 500 windmolens, 50 watermolens en nog enkele honderden door paarden aangedreven molens (rosmolens). Deze molens voorzagen in primaire levensbehoeften: meel voor de voeding van mens en dier, plantaardige olie voor keukengebruik, verlichting en verfbereiding. Van die 1.000 molens in Noord-Brabant resteren er nog ruim 100. Dat zijn bijna allemaal korenmolens. In de gemeente Veghel en omgeving zijn nog een drietal restanten van molens aanwezig, die, hetzij recentelijk gerestaureerd zijn of gerestaureerd worden. Het zijn de korenmolen St. Antonius in Eerde, de gecombineerde koren- en oliemolen Kilsdonkse molen in Dinther, en de korenmolen De Hoop in Keldonk. Aan de hand van ‘De Drie Molenfietsroute’ fietst u van molen naar molen.

Het startpunt is in principe bij het UITpunt in Veghel, dat gevestigd is in 'Het Raadhuis' aan de Markt in Veghel. U kunt ook bij één van de molens starten. Onderweg komt u nog andere bezienswaardigheden tegen. In de routebeschrijving leest u hierover meer. U fietst door een mooi landschap en staat ongetwijfeld versteld van de rijkdom aan cultuurhistorische herinneringen die onze omgeving nog steeds herbergt.

'De Drie Molenfietsroute', met een lengte van circa 35 kilometer is tot stand gekomen dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers van de drie molenbesturen. de gemeente Veghel en een subsidie in het kader van het Kleine projectenfonds van reconstructiecommissie Peel en Maas.

Download hier 'De Drie Molenfietsroute'

   

De mooiste fiets- en wandelroutes

Ontdek bijzondere plekjes in de omgeving van Veghel te voet of op de fiets!

  Meer informatie »